Hai sa facem ONG-uri
“Eu când o să fiu mare vreau să fiu coordonator de proiect sau program officer sau şi una şi alta. Vreau să am mai multe markere colorate, foi şi flipcharturi. ONG-ul meu va avea muulte departamente cu câte măcar un om, uneori acelaşi om să fie în câteva departamente, să nu fie supărare. Departamentele vor avea denumiri sofisticate: sustenabilitate, maintenabilitate şi alte cuvinte în engleză. Deşi nu neapărat englezisme, merge şi vreo limbă asiatică, pentru unicitate.
Organizaţia mea neaparat va avea stilouri, mape, carnețele mari, mici și mijlocii, agende, tea cups, sacoșe și, desigur, tricouri cu logoul imprimat pe ele.
ONG-ul nostru va face multe traininguri despre cum să faci training ca cei care participă la training să facă training. Asta va atrage mulți voluntari dornici să discute despre: follow-ups, multitasking, goals, și mainstreaming.
Vom scrie proiecte ca să ne vină cât mai multe granturi, dar ca să ne vină granturile, va trebui să începem să facem ceva cu impact social, de exemplu: vom curăța un parc.
Pentru aceasta vom face deseori ședinte în care vom discuta cel mai corect aproach de a organiza această curățenie, vom face un project plan, fiecăruia din departament i se vor asigna multe responsabilități.
Departamentul de Finance se va ocupa cu strângerea de fonduri pentru mănuși, sacoșe, pahare de unică folosință pentru coffee breakuri și alte resurse vitale pentru proiect.
Departamentul de PR va organiza informarea maselor: vom scrie cu cretă pe asfalt, vom cânta despre curățenie, vom tipări câteva mii de foi volante colorate pe care le vom distribui cu ajutorul rețelei de voluntari și vom face conferințe de presă pentru sensibilizarea opiniei publice.
Iar cetățenii care nu vor participa la curățenie sunt niște pasivi din punct de vedere social, din această cauză noul ONG cu portofoliul împrospătat va organiza noi și noi proiecte, care vor avea ca scop educarea spiritului civic în cetățeni și corectarea acestora.
PS: Înainte, când copiii aveau vise sănătoase, era mai bine.
PPS: Anul trecut am participat la curăţirea parcului de la Valea Trandafirilor cu colegii de la serviciu, nu am idee cine a organizat totul pentru că încă nimeni nu și-a asumat meritele într-o conferință de presă.
66 Comments to Hai sa facem ONG-uri
Leave a comment
Articole recente
- Jucand tennis cu Moldovenii din Londra
- Eu si polita mea de asigurare medicala obligatorie
- Cel mai frumos oras din lume – mit sau realitate
- Offline cu Bodiu
- Hai sa facem ONG-uri
- “ia valnaaaa…”
- Singura in India (India IX)
- Goa între clubbing si yoga (India VIII)
- Mumbai (India VII)
- Orasul sfânt (India VI)
- The Darkness (India V)
- Delhi – Agra (India IV)
- India paints you (India III)
- India – tara oamenilor fericiti (India II)
- Eu cand vreau sa fluier, plec in concediu (India I)
si ce intelegi tu prin vise sanatoase?
de ce acest vis nu este sanatos? dauneaza cuiva?
Eu te rog să nu ștergi articolul ăsta niciodată, că eu mereu sunt nevoit să explic unora de ce nu-mi plac “inițiativele” lor. Deja o să-i trimit încoace.
=)
scris bine)
dar cam miroase a invidie fata de oamenii intreprinzatori si activi care chiar se straduie sa bucure un copil de la orfelinat pe 1 iunie sau sa cheme toata tara la curatenie timp de o zi, in timp ce tu stai cu curul pe scaun si postezi pe bloguri si facebook.
Sunt oameni care fac evenimentele sa se intimple si oameni ca tine, care asteapta sa se intimple un eveniment!
Foarte bun articol. Ai punctat niste fenomene pe care le observa multi si de mult timp dar cred nu au avut timp si inspiratie sa le lege intr-un articol.
drept in bac
pur şi simplu genial! :))
@Marcel vise sanatoase e ceva subiectiv, mi se par sanatoase visele sa fii invatatoare, medic, cosmonaut, pana si ONG-ist e acceptabil, doar ca asta des se confunda cu seminare de dragul rapoartelor si galocika in CV.
@Nicu facim 😉
@sergiu, eu sunt sigura ca tu nu ai citit inca PS-ul si PPS-ul
@Freeobserver Multumesc 😉
Te invitam sa publici articolul pe http://www.civic.md la blogosfera. E gratis, trebuie doar sa faci un cont.
Super! Bravo! E exact si parearea mea.
Hai Moldova!
sunt oameni care se aduna si fac ceva pentru societate si sunt oameni care scriu pe bloguri.
De data asta +1000
Posibil ca ceea ce scrii sa fie valabil pentru unele ONG-uri, dar din cate vad esti diletant in acest domeniu. Un asa ONG nu va rezista mult timp, iar finantatorii nu sunt prosti. Este usor sa faci invinuiri de genul celor expuse mai sus sau “spalare de bani”. Sau poate tu esti un reprezentant unui astfel de ONG pentru ca de altfel ai sti ca pentru a rezista este nevoie de foarte multa munca.
Din pacate se gasesc multi oameeni care se expun fara a cunoaste problema, care aduc invinuiri bazate pe sentimente provocate de esecurile proprii.
Dan,
Da oameni care scriu pe blog si fac ceva pentru societate nu pot exista?
Si daca poti sa explici ce inseamna “a facem ceva pentru societate” si unde se incadreaza cei care citesc bloguri si comenteaza.
Merci
Maria, foarte bun articol si o constatare superba pentru foarte multe asa zise ONG-uri, sau cum le zic eu secte.
Pentru toti cei care sar in cap, de genu “ca trebuie sa faci ceva si sa nu scrii bloguri, bla bla bla”. ONG-urile au devenit un instrument de manipulare la fel ca si presa cumparata, put fi enumerate pe degete cei cu interese curate, rest sunt niste comenzi politice sau interese de alt gen.
Si, daca tot continuati sa aparati ONG-uri da’ti un search pe google despre multe fraude, crime financiare, chiar si crime organizate care se petrec prin intermediul acestor ONG, care in ultimul timp a devenit asa de COOL sa faci parte din ele.
Ei pizdeț! Ce vă mai place să vă luați după unii (gen Mardare) și să scrieți cît de nașpa sînt toți ONG-iștii. Subectul ăsta a devenit o modă, poate mai scrii și pe facebook cu capslock? Te asigur că nu există copii care să aibă vise din astea, e doar o exagerare a ta ca să dai dramatism textului. În afară de astea, eu am învățat mult mai multe de la ONG-iști decît de la bloggeri.
PS: nu o lua în nume de rău, nu te cunosc și n-am nimic personal cu tine.
ONG-urile – o spalatorie de bani legala
Mariana cu tot repsectul pentru ine dar nu pot fi de acord cu ceea ce mentionezi. Cunosc persoane care intradevar fac o treaba extraordinara. Si daca tot dorim o schimbare de atitudine in mintea moldovenilor, caci e nevoie de aceasta, apoi la moment unica solutie sunt ONG-urile. Guvernul nu are interes sa actioneze. O persoana care a activat in ONG-uri se cunoastea de la un kilometru si dupa exprimarea libera si alte aspecte. In calitate de angajator pentru mine un an de activitate intensa intr-un ONG activ valoreaza cit 2 ani la facultate si am argumente in aceasta privinta
[…] O copie deturnată a acestei postări se află aici. […]
aceasta este plaghiat. orginalul e aici -http://thelessersin.wordpress.com/2011/03/30/hai-sa-facem-blogguri-nu-razboi/
jos.
care-i ideea sarcasmului ascuns ?
Daca te oftici ca nu faci parte dintr-un ONG sau nu ai primit suficient voturi ca sa candidezi pe un departament(in caz ca esti membru) nu e nevoie sa prezinti ironia public.
Daca exista, au membri, initiativa inseamna ca au un scop, care departe nu e unul financiar odata ce e o organizatie non-profit.
Succes in propagandarea mentalitatii prost informate!
1. Devii coordonator de proiect NU pentru markere si flip-charturi. Astea sunt instrumente care faciliteaza munca.
2. Fiecare departament din ONG e important si vital. De obicei lumea cind vine la vreun eveniment nu se gindeste cita munca a fost depusa pentru organizarea unui proiect. Pentur un proiect ce dureaza 5 zile sunt necesare 2 luni de pregatire.
3. Denumirile la departamente fiecare organizatie si le alege singura. Daca e un ONG international atunci e si evident ca denumirele vor fi in engleza.
4. Stilourile, mapele, tricourile etc etc sunt folosite pentru promovare (iata exista asa ONG) si pentru ca un membru sa se poata evidentia. Fiecare proiect organizat presupune multa munca si e fain cind poti sa spui si tu ca faci parte din ONG-ul care a organizat acest proiect.
5. Training despre cum se face un training. Sa poti face un training de calitate e ceva fain. Nu toti pot si nu toti stiu cum se face. Un training nu e doar “am facut un ppt desre subiectul cela sau cela”. Un training e interactiunea cu publicul, e abilitatea de a fi motivant, e sa stii cum corect sa vorbesti ca ceea ce spui sa fie interesant si pentru public.
6. a. Proiectele organizate de un ONG nu sunt facute pentru a atrage granturi. Proiectele sunt facute pentru ca asa vrea ONG-ul respectiv, pentru ca gasesete asta interesant, pentru ca e motivat sa o faca (motivat prin placere, satisfactie, dorinta de a face acest lucru). Granturile sunt un instrument care ar ajuta financiar realizarea acestui proiect.
b. Cind aplici pentru grant scrii de ce suma ai nevoie si incluzi toate cheltuielile care vor fi. Nimeni nu-ti da milioane pentru curatarea unui parc, ci atit cit ai nevoie pentru organizarea acestui eveniment. In plus, pentru curatarea unui parc tot tre bani, in organizarea acestul proiect se duc multe resurse financiare, chiar daca de la inceput pare a fi ceva necostisitor.
c. Resursele vitale pentru proiect sunt chiar vitale. Incearca sa organizezi aceeasi curatare de parc fara sacose, manusi etc.
7. Departamentul de PR munceste mult pentru a promova un proiect. Orice proiect trebuie sa fie promovat. El nu se face pentru membrii organizatii ci pentru societate. Si pentru ca cineva sa vie la eveniment este nevoie de promovare. Departamentul de PR nu doar tipareste mii de foi volante colorate, ci si lucreaza asupra design-ului si textului. Nu e asa usor sa faci o conferinta de presa. (Atit timp cit esti din “exterior” nu sesizezi toata munca depusa de acest departament.)
8. Defineste te rog vise sanatoase si vise nesanatoase. Un ONG ajuta la dezvoltarea personala. Te ajuta si te pregateste pentru situatiile si problemele ce pot aparea in viitor. Voi vedeti doar produsul final al muncii , si nu insasi munca. Nu stiti care au fost problemele, care au fost greutatile, cum au fost depasite, ce decizii s-au luat, etc etc. Pentru un eveniment ce dureaza 10 zile sunt necesare 4-5 luni de pragatire. Dar nu cred ca cind mergeti la un eveniment va ginditi cita munca a fost depusa de membrii organizatiei pentru a-l face posibil.
Cred ca inainte de a face concluzii, ar trebui sa fii parte a unui ONG, sa vezi cum se face si ce se face , si dupa sa scrii articole de asa gen .
9. Spalare de bani: Nu pot spune de toate ONG-urile, dar atit timp cit un ONG tine la activitatea sa, si la are un scop si un tel (care nu este de a fura bani) , tine la reputatia sa , el nu se va implica in afaceri murdare.
10. Am mentionat asa chestie: experienta/dezvoltare personala. Nu cred ca toti sesizeaza ce fel de experienta sau dezvoltare personala merge vorba. Inveti cum sa lucrezi cu oamenii, cum sa coordonezi un proiect ( si asta nu e chiar atit de usor precum pare), cum sa-ti folosesti timpul eficient si productiv, cum sa te descurci in anumite situatii, sa gasesti mereu solutii, etc, etc. Dupa o perioada de activitate in ONG te schimbi mult, inveti multe lucruri care niciodata nu le vei invata la facultate.
11. Nu despre toate evenimentele se fac conferinte de presa. Mai sunt si ziare, reviste, site-uri. Pentru aceasta si trebuiesc acele “mii de foi volante colorate”. Ca sa vezi care sunt partenerii media, si in ce reviste/ziare/site-uri/posturi TV/radio va fi publicata informatie despre acest eveniment
p.s: Inainte de a scri despre un subiect ar trebui sa-l studiezi mai detaliat din “interior” (principiile de functionare, legaturile, etc) si sa scrii din propria experienta, dar sa nu faci concluzii bazindu-te pe observatii periferice.
Si daca totusi scrii despre ceva nu face copy-paste la articolele altora, ca nu e original deloc, iar semnul (c) (aka copyright) este putin cam ironic, nu crezi? Daca totusi l-ai pus pentru ca arata cool, Copyright se ofera pentru creatiile proprii, si nu copiate de la altii
mda, autorul nu frumos ai făcut, iaka eu voi copia şi voi scrie site autorului, adevăratul autor e bravo
bravo! drept in ochi!
Eu cand o sa cresc mare vreau sa fiu blogger
75 % maladetz
@bladlandia unde?
Cine-i Mardare?
@Tomasevici eu nu as baga ONG-urile intr-o categorie chiar atat de radicala, doar ca in multe se cam pierde din ideea initiala pe drumuri…
@Serios? Tu mereu interpretezi totul literalmente?
@Veaceslav, @Nicuc Articolul e despre cheltuieli vs. eficienta. Cu mult mai putine resurse se poate face ceva cu un impact mai mare. Iar adolescentii/tinerii care se implica in ONG-uri se obisnuiesc cu “pe degeaba” si nu vor sa mai faca nimic productiv care implica si ceva efort.
@thelessersin razi, tu razi, da uite ca unii sunt deja confuzi
@DP Sarcasm ascuns? Eu nimic nu ascund. Ideile tale ma amuza oarecum 😀
@Tanya Ai scris asa de mult ca trebuie sa fac scroll:)
Totusi nu o sa-ti raspund la tot, articolul are mai multe figuri de stil, iar tu percepi altfel subtilitatile 😉
Daca il vei mai citi inca o data atent, vei intelege ca eu sunt deja mare si aceste explicatii aievea sunt de prisos.
Minunile pe care mi le descrii tu, le stiu nu din auzite.
Si faza cu plagiatul m-a facut sa rad cu multa pofta 😀
@Ivan Turcan da!
@lexx, @Ghiorghi Multumesc!
cum ti keama, mariana, maladetz kum familia. iak prima data pi aishi, vad ca fara bulbushi la gura nimeni nu pleaca de aici. nota 9. brava.
[…] a scris Mariana. A sris tare bine. Pe urmă a scris Ion. Și el a scris […]
@Mariana
1. Faptul ca un om e “deja mare” nu il face mai intelept sau experimentat sau cu mai multe cunostinte. Eu tre sa dau asa explicatii persoanelor ce au peste 50 de ani ca ei tot nu pot intelege. (stiu mult mai multe despre ONG si ce reprezinta ele decit parintii mei
) Asa ca virsta e irelevanta.
2. Acestea nu sunt minuni ci lucruri reale
3. Ai mentionat :”se obisnuiesc cu “pe degeaba” si nu vor sa mai faca nimic productiv care implica si ceva efort.”
Ai putea defini termenul “pe degeaba” si ce ai vrut sa spui cu asta. Si “nimic productiv care implica si ceva efort”. Adica evenimentele organizate de un ONG nu sunt productive si nici nu necesita efort? Te-as ruga sa definesti ce inseamna in conceptia ta “producitv”, ca am impresia ca nu corect am inteles ceea ce ai vrut sa spui.
4. ” Cu mult mai putine resurse se poate face ceva cu un impact mai mare”
Daca ai vrut sa spui ca cu mai putine resurse poti face un eveniment cu impact mai mare decit alte evenimente organizate de un ONG, gresesti.
Si acum o intrebare: ai fost membru a unui ONG?
Daca nu, atunci nu cred ca stii cite resurse sunt necesare pentru a organiza un eveniment de calitate, si nici cite resurse sunt necesare pentru a organiza ceva “cu impact mai mare”.
Daca totusi stii, te-as ruga sa faci “share” la informatie, ca sa putem si noi compara cifrele si sa vedem daca intr-adevar ai dreptate.
5. Daca le stii nu din auzite , as vrea sa aflu de unde le stii (daca nu e secret 😉 )
\eu ti-as recomanda sa incerci sa creezi un \ngo sa vezi cit e de bine. \dupa aia scrie
Pentru toti sustinatorii ong-urilor, vad ca va supara adevarul. Ce a scris Mariana e adevarat. Asa cum e societatea, asa sunt si ong-urile. Uitati-va ce reprezentanti au: antonita fonari- care nu poate sa scoata 2 vorbe logice, dar e permanent la tv, le stie pe toate; arcadie barbarosie si sotia – cumatrismul e in floare in moldova, iulia marchinschi – am vazut-o zilele trecute la tv, are un limbaj de gimnaziu cel mult. In schimb, toti, dar absolut toti sunt cu mana in buzunarul statului, facand tot felul de pseudoproiect la care se invita unii pe altii. Stii cat costa campania Hai, Moldova? 300.000 de euro. Cred ca daca se angaja o firma, se faceau mult mai multe decat fac ong-urile astea, scotand in strada copii de gradinita si militari. Mi-e scarba de voi!
Nu sunt nici blogger, nici ong-ist.. Va asigur ca pe 16 aprilie se vor colecta vreo 300 tone de deseuri – adica pretul unei tone de deseuri colectate 1000 euro. Si asta neluand in calcul tonele de vin si de placinteconsumate :D. Insa la TV si prin ziare se vor da articole de lungimea unui rulou de hartie igienica (nefolosita).
sunt foarte multe ONG-uri de genul esta!!!!recent ma gindeam si eu sunt atitea organizatii cu atitea scopuri nobil, pentru orice gust, dar te uiti in jur – jale mare. in schimb ce bine suna “confidence building”, “sensibilizare”, “educarea spiritului ecologic” :)))
cata frustrare! si asta tot intr-un corp atat de mic?
mi-e frica sa imi imaginez ce s-ar intampla daca oameni cu viziuni atat de inguste ar avea acces la decizii! am avea o societate ideala! fara ONGuri care sa umble printre picioarele noastre, sa ne spuna ce merge aiurea in tara asta, sa nu dezvolte modele care mai apoi sa fie preluate de stat, sa nu dezvolte servicii noi in sate, sa nu invete functionarii publici ce inseamna dezvoltarea serviciilor in baza necesitatilor si intereselor si drepturilor cetatenilor, ni nu in baza moftului sau incapacitatii proprii (stii tu, Mariana, popularele cercurile de crosetat la care tinerii se rup, fac cozi imense!!!!!!), sa nu dezvolte in localitati grupuri de inititativa care sa isi rezolve sionguri probleme si sa nu astepte ajiutori din partea ‘statului’, sa nu monitorizeze activitatea si realizatile institutiilor de stat, sa nu creasca generatii de tineri care invata sa ia o decizi, sa aiba o pozitie, sa nu le fie frica sa ‘question authority’, sa aiba curajul sa dezvolte initiative locale, sa demonstreze spirit civic, sa porneasca afaceri, in baza cunostitelor si deprinderilor acumulate (care, fiind dintr-un sat unde cea mai tanara profesoara are vreo 63 ani, nu si le-ar mai fi putut dezvolta), sa nu atentioneze organismele internationale si opinia publica despre incalcarile drepturilor omului, sa nu mai ajute batranii si copiii aia nevoiasi, ca doar ei si asa prea multe au. la ce bun ONGurile astea daca nu aduc profit? ca doar asta trebuie sa faca ONGurile, nu-i asa, Mariana?! asta este rolul lor intr-o societate! (http://en.wikipedia.org/wiki/Non-governmental_organization poate aici afli mai multe, desi nu e cea mai buna sursa de informare. oricum un pas inainte)
orice opinie are dreptul la viata (chiar si atunci cand este exprimata amatoricesc, se generalizeaza, promoveaza anumite stereotipuri etc. faca a se informa in mod adecvat despre subiectul abordat). cand aceasta ideea insa atenteaza la anumite fenomene indispensabile unei societati ceva mai democratice si mai libere in gandire si mai tolerante si mai incurajatoare a initiative civice, ea trebuie fie discutata, fie ignorata (cand nu are sens sa discuti caci autorul ei este atat de limitat, incat nu accepta discutia si nu accepta opinii diferite. adica nu are o cultura a diversitatii, sa spunem asa). am preferat prima varianta de data aceasta…
Sa nu “creasca generatii de tineri”??? Eu cred ca voi o luati razna. Hai sa fim seriosi, grupuri de 3-5 persoane (cam asta e media intr-un ong), de multe ori fara experienta practica/munca intr-un domeniu) cresc generatiile viitoare? Sigur ti-ai luat pastilele?
tu stii sau crezi ca asta este media? sau e mai comod asa sa crezi pentru a-ti sustine pozitia? mai sunt voluntari si sunt beneficiari ai proiectelor ONG, care sunt cu zecile de mii. si care invata adesea mult mai mult de la ONG decat de la scoala sau parinti (in cazul in care parintii mai sunt pe acasa). as schimba al tau ‘hai sa fim seriosi’ pe un ‘hai sa ne informam si sa vorbim in cunostinta de cauza’ 😉 sarea iodata si vitamina C ajuta!
Ce faci tu se numeste pur si simplu manipulare. De ce nu numeri atunci si rudele voluntarilor si beneficiarilor asa ziselor proiecte. Asta ca sa fii si mai convingator.
In alta ordine de idei, fa un experiment. Puneti o taxa la asa zisele voastre traininguri sa vedem, cati mai vin?
Eu inteleg ca e mai simplu si comod sa te prefaci ca muncesti intr-un ong, aducand ZERO valoare adaugata, dar in “real life” ce faceti voi e fix zero.
Daca esti asa de informat, spune-mi tu cati angajati sunt in sectorul ong? Nu ma refer si la voluntari, pe astia oricum ii triplati voi cand ii numarati.
1. ong nu fac doar traininguri. atunci cnad le fac, sunt parte a unui program de dezvoltare a capacitatilor. de exemplu: pas cu pas, care este ong, ajuta guvernul a instruirea profesorilor ca astia sa utilizeze metode si abordari mai inovatoare cu copiii in scoala, si nu sa citeasca de pe pagini ingalbenite si sa se considere buricul pamantului in clasa. taxa pe training nu e necesara. uneori se pune. in dependenta de specificul evenimentului si grupul tinta.
2. nu sutn eu cel care a inceput sa numere. e suficient sa ne limitam la angajati, voluntari si beneficiari ca sa ajundem la zeci de mii.
3. de ce nu te prefaci si tu muncind intr-un ong, fara weekend, fara vacanta, fara ore clare de munca. cred ca stiu de ce
4. nu e nevoie sa lucrez in ONG ca sa imi exprim opinia pe acest subiect.
5. valoarea adaugata o masori altfel decat intuind ce valoare adauga. de exemplu prin…informare!!!! discutii cu beneficiari, cu localitatile unde acestea lucreaza.
bafta in a descoperi puterea ONGurilor 😉
1. Probabil ca tu discuti cu localitati intregi, eu stiam ca se discuta cu oameni
2. Te-am intrebat la modul concret. Tu ai vehiculat valori de zeci de mii. Daca ar fi asa, inseamna ca sectorul ong este cel mai mare angajator din moldova, dupa stat. Hai sa fim seriosi!
3. Lumineaza-ma! De ce?
4. Aici sunt de acord. Imi permit insa o intrebare. Ai lucrat vreodata si in altceva decat un ong?
5. Cred ca ai vreun premiu Nobel, cel putin, in economie. Valoarea adaugata se calculeaza peste tot in lumea asta la fel. Nu am stiut pana la tine ca ong-urile produc valoare adaugata.
6. Daca tot sunteti ong, de ce stati cu mana intinsa la stat? Eu personal nu sunt de acord ca o parte din impozitele si taxele mele sa se duca in niste gauri negre de tip ong. E optiunea mea. Nu o sa dau niciodata 2% din veniturile mele ong-urilor.
de aceasta data raspunsul meu este varianta 2 (vezi primul meu mesaj) – ignor!
[…] S-a scris un text. […]
Mi-a placut postarea. Subscriu.
Normal, cand n-ai argumente, cel mai bine e sa te strecori sub piatra de sub care ai iesit. Spor la ong-it :), dar viata e prea scurta sa freci menta.
Have a wonderful life!
@Sebi
1. In primul rind “Hai, Moldova” nu este organizat de un ONG! Sunt implicate foarte multe persoane care nici nu fac parte a unui ONG!http://www.hai.md/parteneri/ aici gasesti lista persoanelor, ONG-uilor, si altor parteneri ce sunt implicati in asta.
Ca sa organizezi un eveniment de asa amploare tre mult mai mult decit un ONG
2. 3-5 persoane in ONG? Cum ai calculat media? Ai date statistice referitor la cite ONG-uri sunt in Moldova si citi membri are fiecare? Daca nu atunci ceea cce ai zis este o speculatie
Stiu un ONG care are peste 70 de membri
3. Experienta/munca intr-un domeniu. Pai ce crezi ca in ONG este o sectie sau departament de sa zicem “Finante si Banci”? In ONG capeti experienta si te dezvolti in plan personal, capeti abilitati ce ajuta la dezvoltarea ta (iarasi personala)
4. In “real life” ce facem noi nu e zero. Cineva binefeciaza in urma activitatii un ONG. Inveti ceva nou in urma unui training. (si asta nu e “zero” , pentru ca si cunostintele au valoare :). In urma unei competitii organizate tot capeti multa experienta. (ONG-urile nu organizeaza doar training-uri, mai sunt si alte chestioare tare faine care nu aduc profit banesc, dar aduc cunostinte
)
5. ONG-urile nu stau cu mina intinsa la stat. Cred ca mai intii tre sa afli cum face rost de bani un ONG si dupa sa vorbesti. Dupa cum am spus, “Hai, Moldova” nu e organizat de un ONG.
Nimeni nu i-a a tale 2% din salariu.
6. Unele ONG-uri sunt compuse doar din voluntari, si membrii unui ONG nu primeste bani , in schimb primeste cunostinte/experienta etc
7. Daca ti-ai facut concluzia despre ONG-uri bazandu-te doar pe proiectul “Hai, Moldova” ti-as sugera sa te informezi mai bine si sa afli ce e acela un ONG inainte de a vorbi si a face concluzii/speculatii/invinuiri.
(nu poti face concluzii depsre ceva ce nu stii, nu?)
Ti-as mai sugera sa afli ce ONG-uri mai sunt in Moldova si cu ce se ocupa fiecare, si dupa sa faci concluzii referitor la _toate_ ONG-urile
@trancedental
De genul asta? Adica gen “Hai, Moldova”?
Cred ca ar trebui mai intii sa te informezi de cine este organizat acest proiect.
“Hai, Moldova” e un proiect foarte bine mediatizat si destinat pentru toti oamenii din societate.
Deseori munca facuta de un ONG trece neobservata de marea majoritate a populatiei, si e destinata unui anumit grup de oameni (gen studenti (si aici poate fi impartit pe universitati, specialitati, etc)
Nu cred ca stii despre toate activitatile la fiecare ONG ca sa poti spune – “jale mare”. Informeaza-te mai bine si dupa discutam
1)Tanya, cred ca tu confunzi unele lucruri. Ong cu 70 de membri??? Ia ca exemplu IPP, IDIS, CNTM – cati angajati au? Si ma refer la persoane platite de ong, angajate, nu voluntari. Oricum, nu contest ca poate sunt si ong-uri mai mari, dar, iti repet, e putin probabil sa poti sustine financiar organizatii asa mari – ar trebui sa ai un flux continuu de proiecte. Mai nou, sunt la moda tot felul de coalitii, grupuri, consilii – pur si simplu se formeaza ca sa poata argumenta cati membri au ei. Ia uitati-va la coalitia nediscriminare, coalitia alegeri libere – sunt cam aceiasi membri. Numai ca isi trec frumos ca fac parte din “n” entitati.
2)Legat de dezvoltarea personala, tu realmente crezi in asa ceva? Tanya, eu am avut legatura cu cateva ong-uri care organizau traininguri de genul acesta – ca forma totul e frumos, pictura, joculete, dansuri – dar ca invatare efectiva, concreta, nu m-au ajutat de loc mai departe in viata. Problema este ce se clameaza – devii mai comunicativ, te dezvolti personal etc etc etc. Bullshit!
3)Bineinteles, cineva va beneficia de pe urma activitatii. Dar nu despre asta e vorba! E vorba despre eficienta folosirii resurselor respective. Se cheltuie zeci de mii de euro pe intalniri de tineret, in care se danseaza, se picteaza pe fata, se sta o saptamana pe mancare si cazare gratuita – si care sunt efectele? Daca pentru tine asta e dezvoltare personala, pentru mine nu!
4) Personal nu agreez ong-urile, dar e o tara libera. Fiecare face ce vrea! Ideea materialului de pe blog e alta: ong-urile au aparut in moldova ca ciupercile dupa ploaie, sunt multe organizatii prin care se spala bani, se manipuleaza etc. Imi tot dai exemple de cate fac ong-urile. Hai sa va spun si eu din partea cealalta: 1. se face politica de partid in multe din ele 2. majoritatea membrilor pleaca in asa zise vizite sau intalniri in strainatate – de fapt se duc la plimbare, la cumparaturi 3. se spala bani – cate ong-uri au situatiile financiare si fiscale afisate sau sponsorii? 4. care sunt rezultatele concrete ale programelor lor? tot respectul daca ajuta copii defavorizati, femei abuzate – dar cand vad fie minciuni – de exemplu un ong se lauda ca a informat 100.000 de tineri legat de nu stiu ce drepturi, si s-a pus pe un blog cum au venit la una din intalnirile lor 3 persoane, pentru ca nu exista monitorizare – sau cand rezultatele sunt prea generale, atunci chiar e o problema, cel putin pentru mine 5. hai sa fim cinstiti – multe din ele folosesc resurse administrative mascate 6. care este finalitatea “muncii” multora din ele? de exemplu, ce a rezolvat doamna fonari ca le-a dat parlamentarilor chiloti pentru a respecta nu stiu ce reglementare legala? e vorba de multe ori de un PR agresiv si prost gandit.
1. Sunt ONG-uri a caror membri sunt doar voluntari si nimeni nu le plateste absolut nimic. Si aceste ONG-uri fac treaba
2. Sunt membru a unui ONG si stiu ce vorbesc (din “interior”) Nu e chiar Bullshit. Fiind parte a unui ONG te dezvolti, te schimbi, inveti ceva nou
Try it. E mai usor sa faci concluzii din propria experienta si nu din “Cunosc pe cineva” Toate sunt pareri subiective si tu doar transmiti parerea subiectiva a altei persoane 
3. Zeci de mii de euro? Okay, poate “Hai, Moldova” are asa cifre si buget, dar dupa cum am mentionat acest proiect nu a fost organizat de un ONG. Sunt proiecte a caror buget este mult mai mic (cu muuult mai mic)(si evident ca nu de asa amploare ca “Hai, Moldova” si nu toti stiu de aceste proiecte sau de insasi ONG-ul ce l-a organizat)
4. a. Sunt ONG-uri care au ca scop sau care in activitatea lor ating anumite aspecte politice. Sunt si ONG-uri care nu au nimic in comun cu politica si o evita.
b. Vizite sau intilniri in strainatate. Nu toti pleaca la cumparaturi. De fapt depinde si ce presupui prin vizita in strainatate. Daca e un ONG local (si nu mai este prezent in alta tara) atunci nu pot spune nimic, nu am asa info.
Daca e un ONG de nivel european (adica este asa ONG si in alte tari a Europei) atunci membrii nu pleaca pentru cumparaturi. Se organizaeaza training-uri, JobShop-uri si alte evenimente in care nu se includ plimbari aiurea si glamorous shopping
c. Nu in toate ONG-urile se spala bani. Eu vorbesc din ceea ce stiu si ce am vazut din “interior”.
Faza e ca tu aliniezi toti ong-istii si toate ONG-urile la acelasi nivel, ca toti sunt rai, ca nu fac nimic util si productiv, ca iti fura 2% din salariu etc etc . Sunt ONG-uri care fac treaba si depun mult efort pentru a face ceva util si folositor.
d. Iarasi te axezi pe “Hai, Moldova”, doamna fonorari si parlamentari.
La tine toate ONG-urile si activitatea lor se reduce la “Hai, Moldova”?
Gaseste info despre ONG-urile din MD si cu ce se ocupa fiecare, cum activeaza, ce face , care este scopul, si citi angajati are (sau nu are)
5. “dar viata e prea scurta sa freci menta”
Fiecare cu conceptiile lui despre viata. Aceasta e pur parerea ta subiectiva si nicidecum un adevar sau realitate.
E mult mai bine sa nu faci nimic folositor pentru tine, ci sa duci o viata:” a = ‘ma duc la lucru, vin acasa , maninc, fac ceva mediocru si miine ma laud la colegii ignoranti ca iata uite ce am facut eu ieri aseara’. repeat ‘a’ until death”
Viata e prea scurta si frumoasa pentru a o irosi in asa hal
6. Daca punctul 6 din comment-ul tau se referea la intrebarea 6 din comment-ul meu anterior (:D):
finalitatea muncii acestor ONG-uri sunt proiecte gen competitii studentesi, training-uri, cursuri, etc. Si ce are doamna fonari cu aceste proiecte chiar nu stiu.
Si as avea o intrebare la tine: Despre cite proiecte organizate de ONG-uri stii? (celea ce nu implica parlamentari, politica, politicieni, ambasadori, (persoane ce atrag in jurul lor presa ca mierea pe albine) ,vorbesc despre acele proiecte care nu au fost asa de bine mediatizate si care nu sunt facute pentru o tara intreaga , ci pentru un grup restrins de persoane)
Daca stii asa proiecte poti sa le mentionezi si sa spui ce anume e rau la ele facut, unde si cum au fost bagati zeci de mii de euro, si de ce acei ONG-isti sucks
Am dat doar un exemplu referitor la Hai, Moldova. L-am folosit sa exemplific o situatie. Vad ca la orice scriu tu presupui ca am in minte Hai, Moldova. Fals!
1) nu contest. Dar eu am in vedere acei ong-isti care, pur si simplu, imbatranesc intr-o organizatie, asa numitii ong-isti de profesie. Eu nu vad voluntariatul asa. Lucrez intr-o firma, dau ceva societatii prin impozitele platite, ma implic daca vreau intr-un ong sau intr-o campanie sociala. Lucruri total distincte! Din pacate, in moldova a aparut meseria de ong-ist, oameni care nu stiu sa faca nimic altceva. E suficient sa te uiti la televizor – multi dintre ei sunt persoane la varsta a doua sau a treia.
2) Faptul ca activezi intr-un ong nu te face detinatoarea adevarului absolut. Avem parari diferite despre ce inseamna invatare. Ti-o respect pe a ta, respect-o si tu pe a mea. Nu ai de unde sa stii cine sunt, dar crede-ma ca am o experienta mai mare ca tine (mi-am permis sa ma uit putin pe cv-ul tau).
3) Iarasi te referi la experiente proprii. Priveste fenomenul in ansamblu. Uita-te putin pe datele oferite de unele ong-uri (acelea putine care isi fac public exercitiul financiar) si poate iti mai schimbi parerea. Nu ma intelege gresit: bravo celor care, prin fundraising, obtin finatari private. Eu am in vedere smecherii care “sug” banii de la buget sau de la institutii internationale. Inteleg ca Soros prin Fundatia Soros si Open Society Institute va spala destul de bine creierii, dar mai deschide-ti si voi ochii!
4) eu cunosc concret asemenea cazuri. Bineinteles ca nu e totul shopping, dar se poate ajusta programul vizitei ca sa vizitezi, ca sa faci cumparaturi. Centrul de tineret de la Budapesta e recunoscut pentru cei din Est pentru asta.
In ce am scris m-am referit la cateva ong-uri mai importante. Bineinteles, nu am de unde sa stiu ce face ong-ul X sau Y din Cocostarcii din Deal, dar trendul il dau cele mai mari. Apropos, tu stii ce fac ong-urile X sau Y? Nu cred..
5) este dreptul tau sa iti traiesti viata cum vrei. La fel e si al meu. Crede-ma ca am un job bun, o viata activa, interactionez cu multi oameni, imi asigur un trai mai mult decat decent. Tu poti spune acelasi lucru despre tine? Cu ce contribui tu ca ong-ist la bugetul statului, de exemplu? Deocamdata, stiu ca nu iti convine, sunteti niste asistati social – eu si altii ca mine trebuie sa scoatem bani din buzunar pentru ca nu va angajati, voi aveti proiecte “importante” de implementat. A existat o propunere in Romania la un moment dat, propunere cu care sunt intrutotul de acrod: nu platesti taxe, nu votezi.
Ce e trist este ca, in loc sa acceptati si criticile, voi va grabiti automat sa catalogati oamenii ca fiind rauvoitori, nestiutori etc. Bineinteles, automat suntem si inchistati in gandire, neliberali, lenesi (doar stam cu fundul pe scaun si scriem pe blog, dar cei care critica nu fac acelasi lucru?), ipocriti, ne-europeni etc. De ce oare sunt destui cei care critica activitatea ong-urilor (uita-te la comentariile de mai sus), daca tot fac atat bine cum pretinzi tu?
Trec direct la 3

3. Sincer sa-ti spun , pina la momentul dat nu am auzit de Soros :)Ma uit acul la desfirerea acestu ONG, si vad ca nu avem puncte comuna (ma refer la ONG-ul din care fac parte) si nici nu ne incadram in categoria ONG-urilo care sunt finantate de catre Soros
(dar a fost funny sa citesc ca ei imi spala creierii 😀 😀 :D)
Si nici nu prea inteleg de unde ai luat ca fac parte sau sunt cumva implicata in Soros
4&5. Ca ONG-ist nu contribui la bugetul statului deloc. Dupa cum am spus , cunostintele tot sunt de valoare. Atit timp cit faci voluntariat nu prea ai cum sa contribui cu bani, si ajuti la dezvotare, socializare, etc etc.
Fac parte ditr-un ONG care nu cred ca fac parte din lista ta de “ONG-uri importante”
Acum la punctul 2:

2. CV-ul meu? De unde?
Si asta duce la punctul 5:
5. Eu nu sunt angajata nu din cauza ca am proiecte “importante” de implementat, ci din simpul motiv ca sunt studenta si inca nu am abilitatile si cunostile necesare pentru a lucra in domeniu. Si nici nu am terminat facultatea si nici diploma nu am
Nu platesti taxe – nu votezi? Si studentii ce sa faca? Sa lepede invatatura pentru a-si gasi un lucru, sau sa combine job si studii impreuna (ceea ce va reduce din studii, si eventual studentul nu va invata, ci “se va descurca” cu univerul)
6. Nu am pretins ca toate ONG-urile fac totul bine, ceea ce vreau eu sa obtin e ca cel ptuin sa recunoasteti si sa constientizati ca nu toate ONG-urile sunt aiurea si cheltuie bani vostri, si nu fac nimic productiv, si bla bla bla.
Unii depun foarte mult efort, foarte multa munca, stress, emotii, timp pentru a organiza ceva , si cind citesti comment-uri gen “Mi-e scarba de voi!” nu poti sa nu taci.
Din comment-urile citite mai sus, s-a creat o impresie ca nu sunt agreate _absolut_toate_ ONG-urile (adica each and signle one) Si ma rupe faptul ca pe activitatea anumitor ONG-uri care “sug” bani si fac alte chestii murdare sa va faceti concluzie ca _toti_ ONG-stii sunt rai iar _toate_ ONG_urile inutile.
De ce sunt destui? Sincer nu stiu motivul fiecarei persoane in parte care a postat pe acest blog. Stiu persoane care critica(nu vb in particular activitatea ONG-urilor sau de persoanele ce au postat pe acest blog, ci la general) din simplul motiv ca nu stiu ce e asta, si pentru ca “nu sunt deprinsi”, si isi fac concluzia ca “daca nu stiu – atunci e rahat”.
Daca totusi as fi sa ma expun cu parerea referitor la ideea ca cei ce scriu pe blog sunt lenesi si bla bla bla, well nu sunt de acord. Nu toti scriu pe blog-guri (adica faptul ca ai postat un comment la un anumit topic , nu neaparat inseamna ca tot ce faci in net e ca cauti blog-guri pe care le comentezi)
sorry de mistypes
Buna dimineata. Imi fac mea culpa, te-am confundat
Anyway, nu am afirmat ca toate ong-urile sunt “rele”, dar am scos in evidenta o serie de rele practici din cadrul celor cu care am avut legatura.
Pentru ca esti studenta, iti dau un sfat: nu iti pierde timpul cu ong-urile, cauta-ti un job, fa-ti o cariera. ong-ul nu te va face decat sa stagnezi.
Da, Tanya, nu pierde timpul cu ONG-urile, fa-ti o cariera unde vei primi banii in plic nu oficial astfel nu vei plati taxe dar vei cere de la altii sa o faca, patronul va putea sa te concedieze fara motiv pentru ca, tu vei avea un contract de munca care nu-ti va da nici un drept, vei avea oficial vacanta dar va trebui sa iesi la servicu caci asa e la moldoveni.
Acum pentru Seby… ia explica-mi si mie ce asteptari ai tu de la ONG-uri si nu ti le-au indeplinit? ca sa inteleg frustrarile tale si a autoarei blogului? ONG eu bani de la stat? se vede ca esti departe de lumea reala statul n-are bani pentru el (pentru ca oameni ca tine nu platesc taxe) nu sa dea la ONG-uri, ba mai mult ONG-urile aduc bani in tara de la donatori si pe linga taxe mai platesc si la hotele si la pentru bilete si chiar aceleasi coffee break-uri pe care le atacati inseamna ca cineva care le coace primesc bani. Deci, la intrebarea daca ei spala bani, raspunsul e nu, ei aduc bani in tara sunt un fel de investitori daca vrei. Doi, daca banii luati de ONG-uri nu sunt din bugetul de stat, care e treaba ta ca ONG-urile sunt capabile sa atraga alte fonduri? Si de ce ma rog ONG-urile ar trebui sa faca publice rapoartele financiare daca banii care-i utilizeaza nu sunt publici? Hai dar si tu publica salariul tau ca sa-l stim?
… după atîtea commentarii constat si eu ca e un articol bun :)! Bravo!
ONG-ul nu ma face sa stagnez ci sa ma dezvolt. Dupa jumatate de an in ONG m-am schimbat mult si am capat experienta care ma va ajuta in orice job nu l-as avea, experienta care nu o voi capata in job-ul care il voi avea.
Dupa cum am mentionat, ca studenta la moment dat nu am cunostintele necesare pentru job-ul dorit, si nici timp pentru un job oarecare (nu-mi pot permite sa cheltui timp pe job, pentru ca va merge in decrementul studiilor) Cu ONG e mai usor, orarul e flexibil, pot combina foarte bine universitatea si activitatea in ONG, si fac ceea ce imi place (ceea ce ajuta la marirea productivatii rezultatelor mele)
Daca totusi sustii ca ONG-urile stagneaza, nu cred ca ai inteles corect mesajul meu si ceea ce am vrut eu sa spun.
Ti-as sugera sa vorbesti cu studenti care fac parte si se implica activ intr-un ONG (adica lucreaza intensiv la anumite proiecte, nu doar vin o data in 2 luni la sedinte, si atunci pe 20 de minute) si sa-i intrebi ce experienta au captat si cum s-au schimbat in aceasta perioada
Raspund mai tarziu pentru ca am avut toata ziua ceva de facut la servici.
Pentru Radu: Doamne, mare mai e gradina ta! ong-urile sunt investitori in economie?! crede-ma, am ras cu lacrimi! pentru oameni care gandesc asa nici nu ma mai obosesc sa le raspund, ar fi pierdere de timp.
Pentru Tanya: reciteste textul acesta “dupa jumatate de an in ONG m-am schimbat mult si am capat experienta care ma va ajuta in orice job nu l-as avea, experienta care nu o voi capata in job-ul care il voi avea”. Tu ai inteles ceva din ce ai scris?
atunci zi-mi si mie cum se numeste omul care aduce bani in tara si ii investeste in diferite ramuri ale economiei? daca poti ok, daca nu sti,i cum e unde nu-i nici D-zeu nu da. mergi in continuare la servici tencuieste in continuare, mai trage o bere si mai injura ONgG-urile ca altceva nu stiu daca mai poti
superb. ca unul care a lucrat citiva ani in diferite ong-uri nemijlocit in pozitii de conducere nu reusesc sa nu observ niste realitati bine subliniate in articolul de mai sus )) chiar daca sunt si ong-uri care fac si treaba buna in moldova, dar cum spunea cineva iti ajung degetele de la o mina sa le numeri, si de obicei nu sufera de piareie. cei drept ii drept o gramada de activitati din ong-uri sunt spalare de bani curata (mai ales trainingurile)
Nu e nici cazul sa exageram cum au facut-o unii in commenturi. Si eu fac voluntariat intr-un ONG(studentesc) de 3 ani, am invatat super multe chestii care mi-au folosit si imi vor folosi pe viitor. Nu as continua o cariera in domeniul asta pentru ca…de ce as face-o? 😀 Anyway,nu cred ca asociatiile studentesti sunt cel mai bun exemplu penru ca nu sunt chiar organiatii cu cauze si au un nivel de profesionalim destul de scazut (deh, e vorba de studenti).
Funny articolul!
1)Antonita Fonari – Secretar general Consiliul ONG, Dir. Executiv Centrul de Resurse Tineri si Liberi, Presedinte Tineri pentru Dreptul la Viata etc etc. Cand are timp doamna asta sa le faca pe toate, sa apara si zilnic la tv si sa mai si ingrijeasca 2 copii acasa?! Sau pentru ca activitatea intr-un ong e apa de ploaie, sau e superwoman si face 20 de lucruri odata.
2) Arcadie Barbarosie si sotia, fiecare conduc cate un ong, fiecare sunt reprezentanti in Consiliul ONG. Pe langa faptul ca IPP-ul domnului Barbarosie este un abonat constant la proiecte, cum ne impacam cu cumatrismul asta evident? Din cate ong-uri sunt in moldova, chiar trebuie sa fie sot si sotie peste tot?
Am dat 2 exemple cu ong-isti foarte vocali, dar care au multa mizerie sub pres.
@ Sebi, “dupa jumatate de an in ONG m-am schimbat mult si am capat experienta care ma va ajuta in orice job nu l-as avea, experienta care nu o voi capata in job-ul care il voi avea”
Am formulat aiurea raza (asa se mai intimplca cind stai la ora 1 noaptea :D)

ceea ce am vrut eu sa spun e ca acitvez intr-un ONG de jumatate de an si experienta acumulata multa experienta. Experienta ce ma ajuta in orice job, si experienta ce nu o voi capata din job-ul meu
cred ca de data asta am formulat mai bine si o sa intelegi
Cit de Antonita Fonari, ceea ce ai facut tu se numeste presupunere. In engleza s-ar scri “assume –> ass u me”. Presupunerele sunt o forma foarte nasoala de a ajunge la concluzii.
Just try it, numai ca tre multa munca si efort pentru a face un time management efectiv. Daa iti este interesant de unde are doamna Fonari atita timp si cum le reuseste pe toate, iti propun sa o intrebi personal, dar sa nu faci concluzii de genul scrise de tine.
In primul rind, ce te inveti intr-un ONG sau in genere ducind un mod foarte activ de viata e time management. Daca posesezi anumite cunostinte de time management (si asta nu presupune un plan facut repede, gen”azi fac asta, asta si asta”). Inveti cum sa prioritizezei responsabilitatile, sa le fixezi in timp asa ca sa reusesti. La inceput e cam greu sa urmezi un anumit plan, dar cu timpul te deprinsi si devii din ce in ce mai producitv
Si crede-ma, nu e numaidecit sa fii superwomen sau supermen pentru a face citeva lucruri odata. Cu putina dispciplina reusesti. Incearca si tu in viata de zi cu zi si vei vedea ca o sa-ti apara mult timp liber pe care o sa-l poti utiliza producitv.
Cit de sotii Barbarosie, iarasi nu pot trage concluzia, pentru ca nu stiu care au fost motivele fiecaruia de a infiinta un ONG, si de ce nu au infiintat unul singur.
Ai spus “peste tot”. Sa inteleg ca mai sunt soti care conduc 2 ONG-uri diferite sau tu doar de la un caz ai facut aceasta concluzie?
Sfat pentru tine: nu presupune (ass u me), crede-ma aceasta practica salveaza mult timp si nu creaza probleme inutile care iti vor minca din timp si nervi
Eh, I need a break 😀
“Am formulat aiurea raza [(asa se mai intimplca cind stai la ora 1 noaptea )
ceea ce am vrut eu sa spun e ca acitvez intr-un ONG ]de jumatate de an si experienta acumulata multa experienta. [Experienta ce ma ajuta in orice job, si experienta ce nu o voi capata din job-ul meu]”
Am formulat aiurea fraza […] de jumatate de an si am acumulat multa experienta. […]
[…] eram eu mai tinerica, nu visam sa devin bogata sau sa plec cu work&travel in SUA sau sa fiu coordonator de proiect in cadrul unui ONG. Pe atunci ii citeam pe marii filosofi si stabileam noi teorii despre esenta omenirii. Cind eram eu […]
Tanya, I rest my case. Viata e prea scurta si vremea prea frumoasa afara ca sa stau sa mai polemizez. Ti-am dat niste exemple la intamplare ca sa intelegi ce vreau sa spun, iar tu incepi sa imi explici de time management
Esti inca un copil si asta se vede din argumentarile tale. Considera discutia (sau polemica, cum vrei) noastra inchisa.
@ Sebi, ai dat niste exemple, si ai facut presupuneri neargumentate. Ceea ce eu numesc speculatie.
)
E prea frumos afara ca sa stau si eu pe blog (deja a 3 zi devine plictisitor
Well, nu consider argumentul “ca sunt copil si se vede din argumentele mele”. Iarasi putin neargumentat. Un fel de “am facut concluzia, am inchis discutia, si gata, vrei nu vrei am dreptate pentru ca asa am afirmat”
Nu cred ca tu ai inteles ce am vrut sa spun eu si pentru ce am inceput aceasta discutie, si nici nu cred ca ai inteles s-au analizat argumentele ce ti le-am propus
Topic closed.
[…] un exemplu, am dat pe net de un articol, o parabolă la activitatea ONGurilor. Hiperbolizând anumite trăsături ale procesului ONGistic […]
[…] Să ştiu şi eu cu cât ar putea fi sancţionat şoferul troleibusului? Există ONG’uri care se ocupă de protecţia socială a invalizilor, un lucru plauzibil de altfel, dar de ce nu se obersvă […]