Networkingu’ social

S-a intamplat ceva timp in urma sa vreau sa fac ceva interesant dupa serviciu, dar chiar nu gaseam pe nimeni disponibil. Era vara, si cam toti prietenii mei erau fie la mare, fie la lucru pana tarziu, sau ocupati cu altcineva in afara de mine si cand eram pe cale sa ma las batuta si sa ma duc acasa sa fac ceva mai util cu viata mea, sor-mea, imi zice sa chem in oras pe cineva din cei cateva sute de prieteni de pe Facebook. Ca doar imi sunt prieteni, nuuuu? Pana la urma am reusit sa gasesc pe cineva care sa-mi fie o companie placuta, nu de pe Facebook, si cu care am iesit si o saptamana in urma.

Da oricum statutul celor 200 de “prieteni” din cea mai mare retea sociala m-a pus oarecum pe ganduri. Care e rostul lor? Oare relatiile de prietenie virtuala sunt chiar atat de impersonale? Dar cum ramane cu poke-urile/hug-urile/bauturile trimise la prieteni, evident ca actiunile astea sunt virtuale, nepalpabile, atunci de ce ne mai cream iluzii si “prieteni”. Personal consider ca numarul de prieteni la care poti sa apelezi si la 3 noaptea nu poate sa depaseasca 10, pentru cei mai exigenti, el se reduce la 1-2. Atunci de ce ne mai obosim? De ce pierdem atata timp zilnic? Raspunsul este ca relatiile mai impersonale sunt si ele relatii care aduc anumite satisfactii/beneficii. Am ales sa fac o anumita diferentiere, asa pentru “uz intern” prietenii sunt cei din cercul restrans cu care mentin legaturi vii, si ceilalti pe care tot ma bucur sa-i vad, chiar daca asta are loc o data la 2-3 luni sau numai schimbam e-mail-uri pe vreo retea sociala gen Facebook, Odnoklassniki (da, am account si acolo;) ) pe care ii numesc amici (buddies in engleza).

Din pacate suntem foarte serios limitati in numarul de persoane cu care putem sa interactionam “live”, o incercare de a deveni maxim “social activ” poate sa epuizeze si fizic, si psihic, pentru ca dupa o zi de munca de 8 ore nu-ti mai arde sa dezvolti relatii cu multi prieteni/amici.

Avantajul retelelor sociale este ca oamenii se simt “conectati”, chiar daca pot sa nu comunice absolut deloc intre ei. Acceptul la “friend request” e un acord neverbal ca celalalt/cealalta este de acord sa-si impartaseasca “feed”-ul, “status-ul” si fotografiile (la Odnoklassniki, retea mult mai primitiva, totul se limiteaza numai la fotografii, care nici macar nu pot fi private).

Un alt lucru care intareste relatia dintre doi amici virtuali sunt si prietenii pe care ii au in comun. Primesc e-mail-uri prin care sunt intrebata “de unde il/o cunosti?”, iar un background comun cu aceesi persona intareste intr-un mod absolut inexplicabil relatiile.

Intr-un din serile de salsa, cineva imi zicea ca poate sa depisteze dintr-o privire toate fetele libere sau la care relatia “scartaie” datorita “relationship status” de pe Facebook. Da, asta la fel este o abordare utila, mai ales ca adauga putina incredere si exista mai multe sanse sa n-o dai in bara atunci cand vrei sa faci vreo miscare mai indrazneata sub pretext de miscari latino.

Una din prietenele mele imi zice de vreo 6 luni, gata, isi blocheaza account-ul chiar de maine. Facebook-ul e aiurea, incalca intimitatea si inca vreo suta de alte argumente, totusi nu a facut-o,  iar faptul ca oamenii care totusi o fac,  dar isi deblocheaza account-ul intr-o luna-doua e cea mai buna dovada ca afacerea lui Mark Zuckerberg va continua sa infloreasca, iar noi vom gasi noi beneficii in networking.

Thursday, September 25th, 2008 Social

6 Comments to Networkingu’ social

  1. Hello Mariana,

    I read what you wrote about me, and about my business.
    I’ll be straight with you: How much?!

    Life thought me that women like you, even if they are beautiful, smart and bitchy, as I like, are also dangerous!

    I am ready to buy also the silence of your suspect Mira friend,
    I wish I marry you, but my wife (sincerily speaking *Facebook is her real name..hmh funny), might get angry and poke you hard, and do with me much worse applications..!

    So, let’s keep it private, between us.

    Waiting your fast answer.
    Marky.

  2. Mark Zuckerberg on September 25th, 2008
  3. @Mark Zuckerberg eu cred ca Mark ar scrie mai bine in engleza, dar fie si asa. Eu tare sper ca tu ai sa gasesti de lucru sau sa-ti duci pana la capat ideea cu blogul ca sa nu-mi mai faci flood aici 😉

  4. Mariana Ciobanu on September 26th, 2008
  5. Alexei Buzu on October 6th, 2008
  6. @ Alexei, exact despre facebook :)

  7. Mihai on October 6th, 2008
  8. @Mihai, oricum la politica pana la urma se ajunge 😉

  9. Mariana Ciobanu on October 6th, 2008
  10. mersi pentru LINK Alexei .. :)

  11. Andrei Spinu on October 6th, 2008

Leave a comment