Orasul sfânt (India VI)

În drum spre Varanasi, în tren nu am închis un ochi  timp de 12 ore de frig. Cineva din vagon ținea ferestra deshisă și tremura ca varga. Probabil vroia să se asigure că va muri la destinație de hipotermie, pentru că destinația finală era Varanasi, orașul în care fiecare hindus visează să moară.

***

Ne-am cazat la un couchsurfer, un avocat indus care locuia cu părinții vădit iritați de prezența noastră, într-o casă uriașă. Gazda noastră stătea pe scuter și tutun. Indușii pur și simplu adoră să rugume tutunul și apoi să-l scuipe cu plăcere în fiecare colțișor de stradă. Iar după plimbările oferite de gazda noastră vitezomană cu scuterul prin orașul în trafic în care așa și nu pot afirma dacă există semafoare, nu mă mai tem absolut de nimic.

***

Râul sfânt, Gange trece prin orașul sfânt, Varanasi. Indușii adoră Gange, fac băi purificatoare, când pleacă din Varansi iau sticluțe cu apă pentru diferite ritualuri, seara brahminii fac pe malul râului un fel de slujbe hinduse foarte frumoase, aarti puja. Însă dragostea indușilor pentru rau e ca a unui soț care își iubește la nebunie soția pe care o snopește în bătăi. În Gange se scurge canalizația orașului și alte WC-uri de la hostelurile apropiate, PET-uri, sacoșe plutesc pe apă, iar nenumărate uzine și fabrici aruncă deșeurile toxice în râul sfânt.

***

Pe malul râului se ard zilnic, non-stop sutele de cadavre ale celor care au avut norocul să moară în Varanasi și astfel să scape de ciclul istovitor al reîncarnărilor. Seara, când ne plimbam cu barca pe Gange, speram ca în ziua ceea nu au murit nici gravide și nici brahmini, pentru că cartulia nostra turistica zicea că trupurile lor sunt aruncate în râu fără a fi incinerate.

***

Golden Temple e interesant prin cele 250 kg de aur care înfrumusețeză acoperișul și prin sutele de maimuțe care se prostesc printre ritualurile religioase care au loc în ograda templului. Am ajuns foarte dificil înăuntru, Nata le-a enumerat la intrare paznicilor toți dumnezeii induși, apoi am pus la pastrare absolut tot ce aveam la noi inclusiv pixurile și încălțămintea ca să intrăm. 2 săptămâni înainte de venirea noastră în Varanasi a avut loc un nou atentat terorist pe malul Gange în timpul aarti puja în care au fost răniți și cațiva turiști, politia era in alerta. Dar localnicii au deja o atitudine destul de relaxată pe marginea acestor evenimente, și încercăm și noi să nu ne lăsăm afecatate de ele.

Tags: , , ,

Monday, December 27th, 2010 India, Jurnal de calatorie

No comments yet.

Leave a comment