In asteptare

V. schimbă opinii, are principii şi e unul din cei mai buni economişti moldoveni. De fapt V. a fost racolat de o universitate americană şi e de 7 ani acolo. Nu mai vrea nici în ruptul capului să se mai intorcă, iar între timp şi fratele a plecat la studii peste hotare, iar mama a emigrat din ţară. Ultima oară cand am vorbit cu el şi-a exprimat în termeni necenzuraţi şi într-o română deja suspectă opinia despre Moldova. După acea conversaţie nu mai am chef să vorbesc cu el.
I. are o companie IT de success în Moldova care motivează mulţi tineri să rămână în ţară. De fapt I. acum e Marea Britanie, dupa ce absolveşte speră să stea cât mai puţin în Moldova înainte de a emigra în Canada.
A. e o contabila bună şi o profesoară plină de viaţă. A. e în SUA, după ce a absolvit ASEM-ul a plecat imediat În New York, acum trăieşte visul american ilegal, la fel ca şi Ecaterina care va naşte un copil acolo, la fel ca Iurie.
Ce a fost:
După cel de-al Doilea Război Mondial au plecat din Basarabia şi Bucovina în România aproape 1 milion de oameni de frica deportărilor. Ei erau ţinta principală a persecuţiilor comuniste pentru că erau intelectuali. Mulţi dintre noi au rude acolo pe care le-au descoperit cu uimire după Podul de flori.
A fost floare la ureche să îngenunchezi o ţară în care nu mai erau nici profesori, nici medici, nici ingineri şi nici alţi intelectuali care ar fi putut lua o oarecare atitudine. Trebuie să menţionăm aici meritele ocupanţilor care au avut grijă să aducă din Moscova specialişti care să pună pe picioare în mod « glorios » economia.
A trebuit să treacă zeci de ani pentru ca în Moldova să apară timid o nouă generaţie de intelectuali.
E nevoie de doar încă 4 ani ca să dispară ce a mai rămas din ea.

Tuesday, July 28th, 2009 Social

4 Comments to In asteptare

  1. Interesant, asteptam

  2. Mihai on July 30th, 2009
  3. Experienta mea zice ca oamenii se mai intorc :-)

  4. Cristian on August 21st, 2009
  5. Lumea spune sa o rup si eu din tara. Nustiu.

  6. Artur on August 27th, 2009
  7. @Cristian experianta ta e exceptia care confirma regula 😉

    @Artur Cred ca nu e asa de greu s-o rupi de aici, mai greu e probabil cu dorul de tara, parerea mea :)

  8. Mariana Ciobanu on October 7th, 2009

Leave a comment