Evenimentul anului 2009

Îmi place emisiunea de duminică dimineaţa de la canalul History în care timp de cîteva minute e relatat evenimentul care marchează un an. De cele mai multe ori sunt evenimentele triste pe care oamenii le ţin minte. Evenimentul anului 1980 e de exemplu moartea lui John Lennon şi nimic frumos întâmplat în acel an nu a reuşit să umbrească asta.
În anul 2009 au pierdut comuniştii, însă asta nu reuşeşte să mascheze abuzurile pe care a fost în stare să le comită spiritul nostru mioritic şi curajul de care au dat dovadă cei care păreau adormiţi în somn de moarte.
A meritat? La întrebarea asta pot să răspundă doar victimele şi, mai trist, rudele victimelor. Cert e că la 3 iunie nu încape îndoială că s-ar fi ales un preşedinte comunist dacă democraţii nu ar fi simţit sângele şi, mai ales, furia şi deznădejdea noastră.
Evenimentul anului 2009 în Moldova nu e sfârşitul comuniştilor (la cum reacţionează ei bolnăvicios, zici că Apocalipsa din 2012 a venit pe nepusă masă o data cu democraţia), şi nici distrugerea instituţiilor statului care până la urmă nu a impresionat prea multă lume, evenimentul anului 2009 e atitudinea pe care am reuşit cu toţii să o luăm, curajul care a învins un sistem putred care nu a putut pierde cu demnitate.

Tags: ,

Wednesday, October 7th, 2009 7 aprilie, Social

3 Comments to Evenimentul anului 2009

  1. adevăr grăieşti

  2. Artur Gur?u on October 7th, 2009
  3. felicitari multe pentru acest curaj.

    important este ca el sa nu se manifeste episodic, ci sa devina o atitudine constanta si permanenta. vazand lucrurile de la distanta, inca mi-e teama de o restauratie la Chisinau – iar cel mai bun antidot este curajul acesta de care tinerii au dat dovada si pentru care ii admir.

  4. stranum53 on October 7th, 2009
  5. Dar nici acum nu e sfirsitul. La toamna iara alegeri, o sa vedem ceo sa fie, luind in consideratie evenimentele din Ucraina

  6. Curier on June 8th, 2014

Leave a comment