Cel mai frumos oras din lume – mit sau realitate

Pot petrece ore în șir aiurea prin centrul istoric al orașelor în care sunt turistă.  În Chișinău îmi place să cred că în casele mai mari și mai vechi au stat familii de  boieri și incerc să-mi imaginez oare cum își petrecea nobilimea  de pe timpuri rutina, cum făceau baluri sau discutau politică la o cafea. Doar că Chișinăul nu abunda în aristocrație, casele rămase de la ei sunt și mai puține, iar toate visările mele romantice se termină în momentul în care ochii se opresc la termopane sau totuși trec de fereastrele putrede și mâncate de carii și se opresc  fie într-o sacoșă Green Hills sau într-o sticlă de vodka Spicușor.

Proprietarii inițiali din aceste căsuțe fie au fost deportați, fie au renunțat la imobile și au ars toate documentele, ca și străbuneii mei candva,  și au trăit toata viața cu frica în sân să nu apară  cumva dovezi de prin arhive că erau burghezi. Casele au fost repartizate frățește diferitor indivizi dubioși din clasa muncitoare pe care îi întâlnesc și acum aburiți de alcool pe strada București în plimbările  mele matinale spre serviciu. Și, in genere, diferiți indivizi cu trecut dubios au fost încurajați să devină noua elită.

Pe această elită o cam doare în cot de cocioabe interbelice și crede că termopanele și clădirile de sticlă sunt la modă. Sau nu cred în termopane și sticlă, dar ispitele  financiare au ultimul cuvânt. Clădirile care au supraviețuit două războaie mondiale au fost sacrificate  și continuă să fie sacrificate în lupta anticomunistă.  Administrația incomptentă nu are culoare politică, iar ce a mai rămas din centrul istoric  poate fi reparat  ”cu succes”  în mai puțin de 4 ani.

Până va ajunge o altă elită la putere, orașul va fi o apariție cu schelete avangardiste de sticlă și termopane în clădiri violete. Șipoate măcar această elită se va lupta să pastreze această relicva tristă moștenită de la începutul sec 21.

Friday, June 24th, 2011 Social

1 Comment to Cel mai frumos oras din lume – mit sau realitate

  1. Schelete pseudo avangardiste, cu parere de rau… macar daca ar fi mai progresiste…

  2. victor ciobanu on June 27th, 2011

Leave a comment